U petak je,  točno u podne, na zagrebačkom Europskom trgu započela ovogodišnja kampanja Zajedno za Hrvatsku bez mina, koju treću godinu za redom provodi Invalidski odbojkaški klub “Zagreb” u suradnji sa HCR-om, Zakladom Hrvatska bez mina, Uredom za razminiranje i udrugom Mine Aid.

Cilj kampanje je podići svijest javnosti o opasnosti minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstva  te promicanje pozitivne percepcije i važnosti socijalne integracije stradalnika.

Na najmlađem zagrebačkom trgu izveden je performans “Svijet bez mina – Sigurnost – Sreća” u kojem su djelatnici HCR-a, u improviziranom minskom polju,  demonstrirali način razminiranja. Nakon toga članovi Invalidskog odbojkaškog kluba “Zagreb” su prikazali igru sjedeće odbojke u kojoj su se kasnije okušali gosti i okupljeni prolaznici. Aktivnosti su bile popraćene raznim edukativnim materijalima, video prezentacijom te humanitarnom prodajom knjige “Crveni fićo” Žarka Plevnika. Cijeli događaj je sniman u svrhu izrade edukativnog filma. Događaj je popratio  HTV izravnim uključenjem u podnevni dnevnik i posebnom, 25 minutnom, emisijom odmah po završetku programa. Događaju su prisustvovali ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje prof. dr. sc. Dijana Pleština, ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, zamjenica pročelnice Ureda za branitelje Vlasta Ivčević,  brigadir Miodrag Demo, pomoćnica pročelnice za osobe s invaliditetom Marinka Bakula-Anđelić, predstavnici udruga stradalnika i mnogi drugi. U realizaciji programa pomagali su volonteri, učenici iz II gimnazije i OŠ Vladimir Nazor. Program je vodila Maja Sever koja se okušala i u igri sjedeće odbojke. Kampanja se nastavlja akcijom u Vukovaru 2. svibnja na glavnom gradskom trgu ispred zgrade Poglavarstva.
Foto galerija: Danijel Borna Fiket