U Rovinju, 1. kolovoza 2015. godine obilježit će se obljetnica stupanja na snagu Konvencije o kazetnom streljivu u organizaciji udruge Mine Aid, u suradnji s Centrom MARE, Zakladom “Hrvatska bez mina“ i Invalidskim odbojkaškim klubom “Zagreb” te Hrvatskim centrom za razminiranje i Uredom za razminiranje VRH.

U tu svrhu, Invalidski odbojkaški klub “Zagreb”, čiji članovi su ujedno osobe stradale od mina i kazetnog streljiva, održat će pokaznu utakmicu sjedeće odbojke s ciljem promicanje pozitivne percepcije i važnosti socijalne integracije stradalnika, odnosno osoba s invaliditetom općenito.

Istovremeno građane će se informirati o opasnostima od minsko eksplozivnih sredstava (MES) i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), te važnosti protuminskog djelovanja u RH. Kupnjom knjige „Crveni fićo“ Žarka Plevnika i sami će moći doprinijeti razminiranju, budući da je cijeli prihod od knjige namijenjen razminiranju Hrvatske.

Također, u poslijepodnevnim satima održati će se okrugli stol na temu: “Obveze, postignuća i utjecaj Konvencije o kazetnom streljivu” kojim se želi istaknuti problematika MESa i NUSa, obveze i povezanost Konvencije s drugim srodnim konvencijama. Okruglom stolu prisustvovati će predstavnici civilnog i vladinog sektora te će cjelokupni događaj ujedno biti i najava 1. Revizijske konferencije država članica Konvencije o kazetnom streljivu, koja će se održati 7.-11. rujna 2015. godine u Dubrovniku.

Pozivamo građane i posjetitelje da svojom prisutnošću obilježe obljetnicu, pruže podršku humanitarnoj akciji razminiranja Hrvatske i integraciji stradalnika u društvo.

PROGRAM:

Datum i mjesto održavanja01.08.2015, Rovinj, Trg maršala Tita bb
VrijemeTemaIzvoditelji
09:00-11:001.      Prezentacija sporta OSI – sjedeća obojka2.      Prodaja knjige “Crveni fićo”3.      Dijeljenje info materijalaInvalidski odbojkaški klub ZagrebCentar MARE, Zaklada HBM, Mine Aid, Ured za razminiranje, HCR

OKRUGLI STOL:

Obveze, postignuća i utjecaj Konvencije o kazetnom streljivu te srodnih konvencija

Program:

Datum i mjesto održavanja01.08.2015, Rovinj, Luigija Montija 2, Centar MARE
VrijemeTemaIzvoditelji
11:30-11:50UvodObaveze vezane uz implementaciju Konvencije  o kazetnom streljivu, te srodnih konvencija (Ottawska i Konvencija za prava OSI)Mine Aid, Marija Breber
11:50-12:35Postignuća i utjecaj Konvencija- Nacionalni akcijski plan- EU fondovi- Baza podatakaUred za razminiranje, Hrvoje Debač i Marija Herceg; HCR, Maja Dundov Gali 
12:35-12:501 Revizijska konferencija u Dubrovniku Ured za razminiranje, Dijana Pleština
12:50-13:40Rasprava na temu prepreka i mogućnosti, te perspektiva civilnog I vladinog sektoraSvi prisutni
13:40-13:50Prikaz filma “Zajedno za Hrvatsku bez mina”Invalidski odbojkaški klub Zagreb
13:50-14:00EvaluacijaSvi prisutni
14:15-15:00RučakSvi prisutni