Jučer je u Glini obilježavanjem Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju započela kampanja „Zajedno za Hrvatsku bez mina“ koju Invalidski odbojkaški klub „Zagreb“ u suradnji sa HCR-om provodi petu godinu za redom. Cilj kampanje je ukazati na opasnost od mina i potaknuti na solidarnost i pomoć osobama stradalima od mina i njihovim obiteljima te na važnost rješavanja ovog problema.

Republika Hrvatska se, na žalost, još uvijek nosi s problemom minske opasnosti kao izravnom posljedicom Domovinskog rata. Trenutno, minski sumnjiv prostor (MSP) u našoj zemlji iznosi 446,5 četvornih kilometara na području 9 županija i 63 gradova i općina, gdje se prema raspoloživim minskim zapisnicima nalazi oko 43 tisuća mina te ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cjelokupan minski sumnjiv prostor obilježen je s više od 14 tisuća znakova upozorenja na minsku opasnost.

Središnje obilježavanje održano je u Glini, gradu u Sisačko – moslavačkoj županiji, područjima koja su još uvijek suočena s problemom mina i eksplozivnih ostataka rata, što predstavlja veliku opasnost za pojedinca i za cijele zajednice. Program obilježavanja počeo je tiskovnom konferencijom u prostorijama Gradske uprave u Glini na kojoj su sudjelovali Zdravko Jakop, državni tajnik MORH-a, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, Stjepan Kostanjević, gradonačelnik Grada Gline, Hrvoje Debač, v. d. ravnatelja Ureda za razminiranje Vlade RH, Ante Brkljačić, v. d. ravnatelja HCR-a; Toni Petrović, zamjenik načelnika PU Sisačko-moslavačke; Marija Breber, upraviteljica Zaklade HBM, Damir Kasap, predsjednik Invalidskog odbojkaškog kluba „Zagreb“, Đurđa Adlešič, predsjednica Udruge Hrvatska pomaže, Žarko Plevnik, autor knjige „Crveni fićo“  i drugi uzvanici.

Obilježavanje se nastavilo na Trgu bana Josipa Jelačića (Gradski  park) kroz niz aktivnosti – izložbu minsko eksplozivnih sredstava i karata minski sumnjivih područja, prikaza rada i razgovora s pirotehničarima te prezentaciju djelovanja ostalih dionika sustava protuminskog djelovanja. Program je završen revijalnom utakmicom sjedeće odbojke u organizaciji Invalidskog odbojkaškog kluba „Zagreb“ u kojoj su sudjelovali članovi Kluba sjedeće odbojke „Sisak“, učenici osnovne i srednje škole Glina i uzvanici na obilježavanju.

Foto galerija  

Više na: Vlada HR Radio Banovina Foto galerija

https://www.ps-portal.eu/regional/mine-vrebaju-i-danas/