INVALIDSKI OBOJKAŠKI KLUB “ZAGREB”

Kralja Držislava 6,  10000 Zagreb
OIB: 63908753742
RNO: 0088838
IBAN: HR0423900011100139752

O KLUBU

Invalidski odbojkaški klub “Zagreb” je osnovan 1998. godine s ciljem promicanja, razvitka i omasovljenja sjedeće odbojke te uključivanja što većeg broja invalida iz Domovinskog rata i ostalih osoba s invaliditetom u sport.

Djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi Kluba su:

Od osnutka kroz Klub je prošlo  stotinjak članova, danas broji pedeset četiri člana, od toga sedam kategoriziranih vrhunskih sportaš koji  redovito nastupaju za Hrvatsku reprezentaciju sjedeće odbojke. Klub redovito provodi treninge pet puta na tjedan, natječe se u domaćim i međunarodnim ligaškim natjecanjima, organizira turnirska natjecanja i pokazne utakmice. Klub je višestruki i aktualni prvak Hrvatske i osvajač Hrvatskog kupa.

Klub je osnovan kao treći klub sjedeće odbojke u Hrvatskoj.  Nakon par godina  djelovanja klub je pokrenuo projekt omasovljenja sjedeće odbojke u Republici Hrvatskoj. Od 2003. do danas Klub je osnovao ili pomogao osnivanje  12 novih klubova. Donošenjem i stupanjem  na snagu novog Zakona o sportu inicirao je i pomogao osnivanje Hrvatskog savez sjedeće odbojke.

Klub djeluje u prostoru Grada Zagreba u ulici Kralja Držislava 6. Prostor se prostire na 280m2, uređen je i opremljen spravama i rekvizitima za vježbanje te funkcionira kao specijalizirani sportski centar za osobe s invaliditetom i hrvatske branitelje. Kako bi mogli, sukladno zakonu o sportu, provoditi i druge sportske programe, klub je 2014. godine osnovao  Društvo sportske rekreacije „Centar za sport i rekreaciju Zagreb“.   

Iskustvo koje je stečeno proteklih godina, provodeći programe omasovljenja sjedeće odbojke i uključivanja invalida iz Domovinskog rata u sport, danas se prenosi na mlade. Klub je 2011. godine pokrenuo projekt Škola sjedeće odbojke i adaptivnih sportova s ciljem inkluzije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u društvo kroz sport, te senzibilizaciju opće populacije za probleme mladih osoba s invaliditetom. Projekt posebno podržava perspektivne mlade sportaše za koje se ocijeni da imaju izglede za vrhunske sportske rezultate. Uspješna provedba projekta donijela je odlične rezultate, uključeno je više mladih igrača koji su postali okosnica Kluba i Hrvatske reprezentacije. Od 2018. godine projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Klub je 2016. godine na poticaj Ureda za branitelje Grada Zagreba osnovao Socijalnu zadrugu Zagrebački branitelji, a od 2020. godine je upisan u Evidenciju pravnih osoba i obrtnika koji pružaju socijalne usluge.

Klub je neprofitna organizacija i većinu  programa i projekata financira sredstvima dobivenim putem natječaja Grada Zagreba, Ministarstva hrvatskih branitelja i fondova EU.

KLUPSKI PROGRAMI I PROJEKTI:

  1. EU Projekt “Ususret zajedništvu”
  2. Projekt „Škola sjedeće odbojke i adaptivnih sportova“
  3. Program „E-inkluzija hrvatskih branitelja i invalide Domovinskog rata“
  4. Program „Sjedeća odbojka pomoć u prevenciji daljnjeg razvoja bolesti i resocijalizaciji invalida Domovinskog rata i  hrvatskih branitelja

PROGRAMI I PROJEKTI KOJI SE PROVODE U PARTNERSTVU SA HVIDRA TREŠNJEVKA I DSR „CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU ZAGREB“

1. EU Projekt “Izvaninstitucionalne usluge za branitelje i članove obitelji” (završen)
2. Program „Škola tjelovježbe i zdravog načina života za invalide Domovinskog rata i hrvatske branitelje“